DR. HERTELENDY EGYEDI KÉSZÍTMÉNYEK PATIKÁNK LABORATÓRIUMÁBÓL

egyedi magisztrálisokról

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a témákat, kérdéseket, amelyeket, az egyedi magisztrális gyógyszerekkel kapcsolatban tudni érdemes...

Mit jelent a magisztrális gyógyszerkészítmény kifejezés?

Hivatalosan a 2005. évi XCV. törvény szerint:

"Magisztrális gyógyszer az a gyógyszerkészítmény, amelyet a gyógyszerész a gyógyszertárban a Magyar, illetve Európai Gyógyszerkönyv (a továbbiakban: Gyógyszerkönyv) vagy a Szabványos Vényminta Gyűjtemény (FO-NO) (a továbbiakban: Vényminta Gyűjtemény) rendelkezései alapján, orvosi előírásra vagy a Gyógyszerkönyv szerint saját kezdeményezésére készít és a gyógyszertár által ellátott betegek kezelésére szolgál."

Egyszerűen fogalmazva magisztrális gyógyszer az a gyógyszerkészítmény, amely gyógyszerkönyvi alapanyagokból, gyógyszerész által, patika laboratóriumában készül, orvos, vagy a patikai Szabványos vényminták ( FoNoVII) receptúrája alajpán.

Az EGYEDI magisztrális gyógyszerkészítményt, a gyógyszerész "saját kezdeményezésére", magyarul saját receptjei alapján készíti. Mégegyszerűbben fogalmazva, a patikus találja ki a receptet, amit elkészít.

Hogyan készíthet receptet a patikus?

A receptírás formai szabályait, az egyetemen minden gyógyszerész elsajátítja. A patikus, éppúgy ahogy az orvos is, írhat saját receptúrákat, amelyeket egy "egyedi gyógyszertári manuális" nevezetű belső  gyógyszertári dokumentációban kell rögzíteni.

A patikus saját receptjei, a saját, úgymond szellemi termékét képezi, magyarul a hatóságok kivételével- amennyiben NEM vényköteles összetételű az adott recept- nem köteles kiadni a receptúrái pontos összetételét senkinek. 

Honnét tudja a patikus, hogy mit rakjon bele egy saját receptbe, ha nem orvos?

A gyógyszerészek, öt évig járnak egyetemre, majd három évig tanulnak rezidens képzés keretein belül, hogy szakosodva, szakgyógyszerésszé váljanak. Ez idő alatt sokmindent tanulnak, többek között ugyanazt a kórélettant, mint az orvosok, és rengeteg gyógyszertechnológiát, gyógyszerhatástant stb... 

Mi, patikusok, ismerjük a kezelni kívánt tünetek okait, vagy ha a tünet oka nem ismert,  többségében ismerjük a tüntetek hátterében zajló kórfolyamatokat. Tudjuk, hogy az egyedi magisztrális gyógyszer készítményeinkkel milyen hatást akarunk elérni. A hatás eléréséhez, ismerjük a felhasznált anyagokat, ismerjük az inkompatibilitásokat, az anyagjellemzőit, stb. Ezen ismeretek bírtokában, állítjuk össze a receptúráinkat.

Végül   a kedves Beteg, aki megbízik a patikusában, megveszi és magárakeni az adott egyedi magisztrális gyógyszerkészítményt. Falusi közeg legnagyobb előnye, hogy a Beteg visszajár, és visszajelez. Elmondja tapasztalatait a saját egyedi készítményünkkel kapcsolatban. Tehát kapunk visszaigazolást arról, hogy amit kitaláltunk, az valóban jó-e.

Honnét tudja a patikus, hogy "eláll-e" a saját egyedi készítménye?

Az egyedi magisztrális gyógyszerkészítmények fejlesztése egy hosszabb folyamat. Megírjuk, kitaláljuk a recepteket, de ez még csak a kezdet. Stabilitás vizsgálatokat végzünk, hogy az adott egyedi készítmény, kiállja-e az idő próbáját.

Anyagismeret, technológiai ismeretek bírtokában, tudjuk, hogy oldatos, emulziós, avagy szuszpenziós krémet, kenőcsöt akarunk készíteni. Tudjuk, hogy milyen fizikai-kémiai tulajdonságú anyagokat teszünk egy készítménybe és ismerjük azokat az emulgenseket, konzerváló anyagokat, amelyek stabillá teszik az egyedi készítményt.

Mindennek ellenére nem bízzuk a véletlenre, hogy a hat hónapos felhasználási időtartamot kibírja-e a készítmény. Stabilitás vizsgálatokat végeztünk fél éven keresztül minden egyes készítményünkre. Megnéztük, hogy viselkednek szobahőmérsékleten, avagy  összetételtől függően hűvös helyen.

Stabilitás vizsgálatokon túlmenően, minden egyes sarzsból egy dózis készítményt, vizsgálati mintaként, laborszámmal, felhasználhatósági időtartammal jelölve, félreteszünk, tárolási körülményeinek megfelelően raktáron tartjuk.

Minek csinál a patikus saját egyedi magisztrális készítményt, ha az orvostól is lehet receptre felíratni patikai krémet?

Leginkább azért, mert szereti... Szeretünk gondolkodni, szeretünk valami sajátot kitalálni, megvalósítani. Szeretjük a szakmánknak ezt a részét, ahol adhatunk magunkból valami egyedit, valami olyat, amilyet más nem készít, ami csak a miénk....

Szeretjük a visszajelzéseket és szeretjük a laborban töltött órákat.

Egy kicsit talán ez olyan, mint a főzés, hogy aki szeret főzni, az sokszor szívesebben készíti el magának a saját receptje alapján készülő ételt, minthogy étterembe járjon....