DR. HERTELENDY EGYEDI KÉSZÍTMÉNYEK PATIKÁNK LABORATÓRIUMÁBÓL

Dr. Hertelendy Blog

Hogyan kezelhető az izomhúzódás?

Dr. Hertelendy Márta
2021.01.18 14:51
Hogyan kezelhető az izomhúzódás?Hogyan kezelhető az izomhúzódás?

Valószínűleg mindenki tapasztalta már életében legalább egyszer, hogy milyen kellemetlen tünetei vannak az izomhúzódásnak. Azok, akik kevesebbet mozognak, nekik még inkább érdemes tisztábban lenniük a főbb tüneteivel és kezelési módszereivel. A következő cikkben tehát erről lesz szó bővebben, valamint néhány speciális gyógyszerkészítménnyel is megismerkedhetsz közelebbről.

Hogy történik az izomhúzódás?

Az izomhúzódás többnyire akkor következik be, amikor túlságosan megerőltetjük az izmokat. Ilyenkor ún. szakadások következnek be, és megsérül az izomszövet. A fájdalom és a sérülés mértéke attól függ, mennyi izomrost szakad. Hiszen minél több rost sérül meg, annál nagyobb a fájdalom is. Nem kell azonban félvállról venni a kisebb húzódásokat sem, ugyanis már ezek is nagy kellemetlenségekkel járhatnak.

Habár a leggyakrabban a sportolás alatt húzódhatnak meg az izmok, azonban ez azokat is érintheti, akik nincsenek hozzászokva a rendszeres mozgáshoz. Ilyenkor elég egy hirtelen mozdulat, a túlzott sportolás vagy valamilyen nehéz tárgy emelése, és meg is történt a baj. Valójában bármelyik izom sérülhet, de leginkább a comb, hát, vádli vagy a bicepsz esetében következhet be húzódás.


Az izomhúzódás leggyakoribb tünetei


Az izomhúzódás során a fájdalom kialakulhat lassan, de hirtelen is. Legjellemzőbb tünete az izomfájdalom, de ezenkívül az izom gyengesége és bizonyos merevsége is tapasztalható. Súlyosabb esetekben megjelenhetnek a gyulladás főbb tünetei is, mint amilyen a melegségérzet, a kipirosodás, a duzzanat is. Ez utóbbi esetében minél előbb orvoshoz kell fordulni!

Valójában tisztában kell lennünk a legfontosabb szimptómákkal, csak így lehetséges a megfelelő kezelés. Magisztrális izomfájdalom-csillapító készítményeink például segítenek mérsékelni a kellemetlen állapotot.

Hogyan kezeljük?

Először valahogy mindenki kinyújtóztatni szeretné a meghúzott izmot, azonban nem ez a helyes reakció, tekintve, hogy éppen a túlnyújtóztatás okozta a problémát. Ilyenkor nem szabad erőltetni az izmokat, fontos, hogy néhány napig pihentessük azokat! Ez idő alatt meg kell gyógyulnia, amennyiben nem enyhülnek a tünetek, s esetleg úgy érezzük, hogy gyulladás is kialakult, akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Szerencsére vannak olyan készítmények, amelyek segítenek a mielőbbi regenerálásban. Egy jó izomlazító gél például jól alkalmazható sportolás után, hiszen ellazítja a fáradt, merev izmokat, ugyanakkor azok regenerálásában is segít. Hűtő és melegítő hatóanyagokkal egyaránt rendelkezik, aminek köszönhetően fokozódik a kapilláris keringés. Ezáltal a keringés egésze javíthatóvá válik.

Ezt a terméket azonban nem ajánlott visszeres végtagokon használni!

Légy elővigyázatos!

Hajmáskéren, a Szent Benedek Gyógyszertárban saját receptek alapján készítjük termékeinket, és igyekezünk segíteni a vény nélkül kiadható készítmények esetében. Azonban  fontos,  hogy fájdalmas tünetek esetén, ajánlott orvoshoz fordulni! A termékeink használata előtt szintén kikérheted gyógyszerészünk véleményét. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvasd el a betegtájékoztatót, vagy kérdezd meg kezelőorvosod, gyógyszerészed!