DR. HERTELENDY EGYEDI KÉSZÍTMÉNYEK PATIKÁNK LABORATÓRIUMÁBÓL

Dr. Hertelendy Blog

Mit tehetünk orrdugulás, megfázás esetén a légutak tisztítása érdekében?

Dr. Hertelendy Márta
2021.01.19 13:39
Mit tehetünk orrdugulás, megfázás esetén a légutak tisztítása érdekében?

 

A megfázás, az influenza sok esetben olyan kellemetlen tünetekkel bombázhat minket, mint amilyen például az orrdugulás. Én például azon emberek közé tartozom, akik képtelenek elaludni orrdugulás mellett, s kénytelen vagyok valamilyen, erre a célra kifejlesztett gyógyszerkészítményt használni. Ha te is így vagy ezzel, akkor bizony érdemes elolvasnod a következő cikket. 

 

Az orrdugulás lehetséges okai

Nagy tévhit az emberek körében, hogy az orrdugulást bizony a bőségesen termelődő váladékkal lehet magyarázni, ugyanis ez nem mindig van így. Gondoljunk csak bele, sok esetben hiába fújjuk ki számtalanszor az orrunkat, ha mégsem jön belőle már semmi. Lélegezni viszont tartósan nem tudunk könnyen. Ilyenkor jön számításba az orrnyálkahártya duzzanata, amelynek szimptómái közé tartozik az orrdugulás és orrváladékozás. 

 

Az orrnyálkahártya fontos szerepet tölt be a légzőrendszerben, ugyanis fő feladata a légutak felé haladó baktériumok és szennyeződések megállítása. Ezek a száraz részecskék a nedves hengerhámon tapadnak meg, amelyek csillószőrökkel irányítják azokat a garat irányába. Itt már különféle reflexes mozgások tessékelik ki őket. Ez az oka annak, hogy krákogunk, köhögünk vagy tüsszentünk.

 

Teendők orrdugulás, megfázás esetén

 

Sajnos előfordul, hogy a tisztítási folyamat sikertelen lesz. Az orrnyálkahártyán megtelepedett kórokozók miatt csökken annak ellenállóképessége és jellemző tüneteket produkálnak, így eljuthatunk az orrdugulásig is. 

Vannak természetes módszerek is az orrdugulás enyhítésére. Ilyen például a megfelelő folyadékbevitel, ami arra ösztönzi az orrnyálkahártyát, hogy kellő mennyiségű váladékot termeljen. 

Aztán gőzölhetünk forró kamillateával is, ami enyhe gyulladáscsökkentő hatása mellett az orrnyálkahártyát is nedvesíti. Ha tudsz, tartózkodj hosszabb ideig párás levegőjű helyiségben. 

Bevált módszernek minősül még az infralámpás kezelés is, amely szintén segít kitisztítani az orrmelléküregeket. 

A természetes módszerek alkalmazása nagyon fontos, azonban bizonyos esetekben némi extra segítségre is szükségünk van. Saját készítésű gyógyszerkészítményeink között olyan termékeket találhatsz, amelyek támogatnak ebben! 

 

Speciális készítményekkel az orrdugulás ellen

 

Az orrcseppek és orrspray termékek nagyon hasznosak, azonban ezekkel is vigyázni kell, mert szó szerint függővé tehetnek bennünket. Szerencsére vannak olyan egyéb készítmények, amelyek jól bevethetőek orrdugulás ellen. 

Egy jó légzéskönnyítő kenőccsel például ösztönözzük a légutak tisztítását, és ezáltal megszüntethető az orrdugulás is. A légzéskönnyítő kenőcs alkalmazható influenza és nátha esetén is. Egyszerű az alkalmazása és gyors a hatása. Elég, ha este egyenletesen bedörzsöljük a hátat, a mellkast, a tüdő környékét. Ez nagyban megkönnyíti az éjjeli lélegzetvételt, s lassan feloldja a tüdőben megtapadó váladékot is. 

Ne feledd, hasonló tünetek észlelése esetén mindenképpen keress fel orvost! Ez különösen fontos most, a járvány idején, hiszen a náthás tünetek komolyabb megbetegedésekre is utalhatnak! 

A kockázatokról és mellékhatásokról olvasd el a betegtájékoztatót, vagy kérdezd meg kezelőorvosod, gyógyszerészed!