DR. HERTELENDY EGYEDI KÉSZÍTMÉNYEK PATIKÁNK LABORATÓRIUMÁBÓL

Dr. Hertelendy Blog

Visszérbetegségek kezelése, avagy mikor nincs még késő törődni a visszérrel?

Dr. Hertelendy Márta
2019.08.21 09:13
Visszérbetegségek kezelése, avagy mikor nincs még késő törődni a visszérrel?

A visszértágulatok tönetei megnehezítik a mindennapokat, lábikragörcs, nehézlábérzés, égő fájdalmas és ödémás töneteket produkálva.

Kialakulása összefüggésben áll az életmóddal és az életkorral, genetikai hajlammal egyaránt. Kialakulásuk ülő, vagy egyhelyben álló munkát végző egyéneknél gyakoribb. Természetesen mint minden betegségnél, a visszeresség esetében a családi örökletesség is fontos befolyásoló tényezőként jelentkezik.

 

 

MIT IS JELENT A VISSZÉRBETEGSÉG KÖZÉRTHETŐEN?

A visszérbetegség vagy varicositas, a vénák kitágulása következtében kialakuló pangásos vénás keringéri elégtelenség. A vénás érrendszer, a  nagyvérkör perifériás keringéséből az oxigénben szegény vért szállítja a szív jobb pitvara felé. A kisvénák egyre vastagabb, nagyobb vénákba "tömörülnek" a szív felé, valamint a vénás keringésbe csatlakozik be a nyirokkeringés is. Az alsó végtagi vénák a szív felé, azaz felfelé szállítják a vért. A vénás keringési rendszer ereiben vénabillentyűk találhatóak, amelyek a szív felé pumpálják a vért és megakadályozzák a vér visszafolyását a periféria felé. A vénák másik fő jellemzője, a vénafal rugalmassága. A vénák összehúzódásra és elernyedésre képesek, így pumpafunkciót látnak el, szintén a szív felé pumpálják a perifériákról a vért.

Egyhelyben állás, ülés esetén a vénákban pangás jelentkezik, mivel nincs izompumpa munka, ami a vénák pumpafunkcióját támogatja. A pangás következtében hosszú évek alatt a vénabillentyűk kitágulnak, ennek következtében nem tudják a vért 100%-ig a szív felé pumpálni, amitől a vénás pangás fokozódik.

Ugyanez történik a vénák falával is hosszú évek alatt kialakuló vénás pangás erdedményeként, a pangás által a vénákra nehezedő nagyobb nyomás következtében a vénák kitágulnak,veszítenek rugalmasságukból.

 

MIKOR KELL KEZELNI A VISSZÉRBETEGSÉGET?

A legtöbb Beteg vagy akkor kezd el foglalkozni a visszerével amikor már nagyon dagad és nagyon fáj a lába, vagy  a másik véglet, amikor már "karfiolos" vénák jelentkeznek a bőrfelszínen és azokat "azonnal gyógyítsuk meg valami krémmel".

A jó hír, hogy kezelhető a vénás keringési elégtelenség, a rossz hír, hogy a "KARFIOLOS" vénákon csak az érsebész segíthet, semmilyen csodakrémmel nem gyógyítható, maximum a további vénatágulatok előzhetőek meg orális gyógyszerekkel és krémekkel. (Aki mást állít, az nem mond igazat!...)

Mindenképp angiológiai szakrendeléssel kezdjük a kezelést, ne öngyógyszereljük magunkat.

A szakorvos a visszérelégtelenség függvényében vagy vényköteles, vagy vény nélkül kapható gyógyszerkészítményt fog rendelni, külsőleges krémmel kombinálva.

GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁSI TANÁCSOK VISSZÉRBETEGEKNEK,

AVAGY MIT TEHETÜNK AZ ÁLLAPOTROMLÁS MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN???

Kezdődő, még nem "KARFIOLOS" visszértégulatok esetében tudunk a legtöbbet segíteni magunkon.  Ha estére bedagad egy kicsit az alsó lábszárunk, nehézlábérzésünk van, feszít, meleg és görcsös a lábunk, akkor miután diagnosztizálta  az orvos a vénatágulatot, de még nem javasolt vényköteles gyógyszert, akkor az alábbiak szerint törődhetünk magunkkal:

 1. Szedjünk diosmin és hesperidin tartalmú gyógyszert, vagy étrendkiegészítőt kúraszerűen, három vagy max. hat hónapig, utána három hónap szünetet tartsunk.
 2. Kenjük reggel és este az érintett lábrészt vénatonizáló krémmel, ami fokozza a vénák rugalmasságát. A Dr. Hertelendy hűsítő visszérkrém vénatonizáló, hűsítő és ödéma csökkentő kombinált hatású egyedi magisztrális gyógyszerkészítmény, érezhetően javítja a fájdalmas pangó, dagadó nehézlábérzés tüneteit.
 3. Hordjunk napközben kompressziós harisnyát, a szakorvos által javallott kompressziós erősséggel. Gyógyászati segédeszköz boltokban kaphatóak a kompressziós harisnyák.  Scudotex márkájú kompressziós harisnyanadrággal vannak tapasztalataink. Csinosak, úgy néz ki mint egy vastagabb üvegszálas harisnyanadrág, használatával megelőzhető a vénás pangás és a lábdagadás. Megtámassza a kitágult vénákat és használatával megelőzhető a további vénatágulatok kialakulása.
 4. Ne használjunk csak fáslit, vagy térdig érő gumiharisnyát, mert a térd feletti vénás rendszer pangását nem oldja meg a térdharisnya, valamint elszoríthatja a nem megfelelő kompresszió a térd körüli vénákat, mindemellett gyakran visszapenderedik, elcsúszik a térd körül a térdharisnya.
 5. Sétáljunk reggel és este legalább egy-egy órát kényelmes tempóban, ezzel sokat segíthetünk a fent említett izompumpa funkció fokozásával a vénás pangás megelőzésében.
 6. Esténként egy negyed órára feküdjünk hanyadt a földre, hátunkat, derekunkat kényelmesen alátámasztva és tegyük a falnak döntve, nyújtva a lábainkat szív magasság fölé. Ezzel az egyszerű gyakorlattal sokat segíthetünk a vénás pangás csökkentésében.
 7. Keressünk a környéken olyan gyógytornászt, aki vénatornát is oktat, sajátítsuk el a gyakorlatokat és vérezzük naponta rendszeresen otthon.
 8. Hölgyeknek fontos és egyszerű jó tanács, hogy NE keresztezzék a lábukat ülés közben a térdre támasztva, mert ezzel is erősen fokozódik a vénás pangás a lábszárban!
 9. A "karfiolos viszzérbetegségre" vonatkozó gyógyszerészi gondozási tanácsok a 9. pont kivételével szintén sokat segíthetnek  a további állapotromlás megelőzésében!

 

MIT TEGYÜNK, HA "KARFIOLOS VISSZÉRBETEGSÉGBEN" SZENVEDÜNK?

 

 1.  Ne öngyógyszereljék magukat, mindenképp háziorvosi beutalóval menjenek angiológiai (érsebészeti) szakrendelésre.
 2. Szedjék rendszeresen az orvos által vényre felírt gyógyszereket!
 3. Kerüljék a termálvizes fürdőket és az esti melegvizes kádban fűrdőzést.
 4. Langyos vizes tusolás javasolt, mivel a vénák a melegvíz hatására tovább tágulnak.
 5. Figyeljenek az étrendjükre, kerüljék a zsíros ételeket, chipszet és a " műanyag gyorséttermi ételeket!"
 6. Fogyasszanak legalább 2 liter folyadékot, leginkább vizet naponta, hogy a vér ne sűrűsödjön be.
 7. Ha dohányzik, akkor sürgősen tegye le a cigit!
 8. Ne használjanak olyan fogyasztó gépeket, amelyek vibráló technológiával működnek és lehetőség szerint kerüljék az ütvefúró, vagy egyéb erős vibráló hatást okozó gépek használatát!
 9. Rendszeresen járjanak kontrollra és ha a szakorvos úgy ítéli meg, hogy műteni kell a visszeret, akkor NE hezitáljanak, essenek túl a műtéten, mivel a kitágult vénák, akár ketyegő bombának is tekinthetőek. A kitágult vénás rendszerben könnyebben tapadnak ki a vérlemezkék, koleszterin és egyéb trombusképző (vérrögképző) anyagok, amelyek hosszú évek alatt tovább rontják a vénás keringést, vagy a vérárammal leszakadva embólussá alakulnak és "elindulnak" a keringő vérrel. Az embólus attól függően, hogy hol akad el a keringésben, akutt életveszélyes állapotokat generálhat. Ha a szívben akad el a vérrög, akkor szívinfarktus jelentkezik, ha a tüdőben, akkor tüdőembólia lesz a vége, ha az agyban, akkor stroke, ha a láb ereiben akkor trombózis lép fel.

LÁSSUK BE, HOGY EGYIK ALTERNATÍVA SEM TÚL KELLEMES SZÖVŐDMÉNY! 

Összegzésül, törődjenek magukkal, ne várják meg amíg "karfiolos" lesz a visszerük, mert az nem máról holnapra alakul ki.

Ha már "karfiolos" a visszér, ne hidjenek semmilyen csodareklámnak, ami olyan krémet reklámoz vagyonokért, hogy eltűnteti a karfiolos visszeret, vagy a seprűvénákat, mert távolról is aggályosak ezek a kijelentések! 

A seprűvénák, csak felületi kapilláristágulatok, ezért csak esztétikai problámát jelentenek, ezeket kizárólag lézeres kezelésekkel lehet eltűntetni. Nincs olyan krém, ami a seprűvénákat láthatatlanná varázsolja, ez is  szakmai meggyőződésem....

Ne feledjék, hogy mindenki a saját egészségéért, életéért felelős. 

Törődjenek magukkal!

www.drhertelendy.com

Szeretettel készítve Tőlünk Neked!

Ha tetszett a cikk oszd meg ismerőseiddel!