Dr. Hertelendy Blog

Magamról

Dr. Hertelendy Márta
2019.03.10 15:26

A Dr. Hertelendy egyedi magisztrális gyógyszerkészítmények történetét osztom meg első blogbejegyzésemben.

Kattintson a tovább gobra a cikk olvasásához....

A Dr. Hertelendy egyedi magisztrális gyógyszerkészítmények története 

Az egyedi magisztrális gyógyszerkészítmények többnyire az orvos által receptre felírt patikai krémekkel azonosultak a köztudatban. Az orvos mellett a gyógyszerésznek is lehetősége van egyedi receptúrák összeállítására, saját elképzelései alapján is készíthet egyedi magisztrális gyógyszerkészítményeket.

A "megboldogult" privatizáció előtti időkben, nagy hagyománya volt a patikák saját  receptek alapján történő krémkészítésének. A "magánosítás" után idővel a legtöbb patika valamilyen kereskedelmi lánc tagjává vált és ezzel párhuzamosan egyre csökkent a saját patikai készítésű krémek hozzáférhetősége.

A saját készítésű krémeim története, anno egy szájsebész barátnőm telefonhívásával kezdődött. Akkoriban a fogászati alapanyagok piacáról kivonták az érzéstelenítő géleket, így a barátosném azzal a kéréssel hívott fel, hogy azonnal találjak ki valami "zsibbasztó zselét" mert a Betegei hiányolják  a szuri előtti érzéstelenítő gélt.

Mai fejjel visszagondolva, talán az volt az egyik legbonyolultabb technológiai kihívás a saját receptjeim közül, mert a hatóanyag oldékonyságának elég sok korlátja volt. Végül megszületett a  Dentanest gél, és "elkapott a gépszíj"....

Falusi patikusként kezdetben magamnak kevergettem krémeket, aztán egy-két ismerős is megkért, hogy az ilyen-olyan bőrtünetére adjak valami jó krémet. Mire valók a barátok, ha nem arra, hogy "teszteljék" pl, az ekcéma krémemet. Minél több visszajelzést kaptam a krémeim hatékonyságával kapcsolatban, annál többen kerestek meg, hogy "Mártika keverjen nekem valami jót ...."

Eltelt pár év és arra eszméltem, hogy a patika laborja elég kicsi lett, vagy túl sok krémet keverek naponta... Kézzel készítettem a  krémeim, és a kevergetéstől az íhüvelygyulladás szélén állva vettem egy mély levegőt és elgondolkodtam a "hogyan továbbon".

Nem titok, hogy a szüleim is patikusok és Édesapám patikájában Hajmáskéren, adott volt egy nagy ingatlan, ahol lelki szemeim előtt már láttam az új patikánkat, nagy laborral.

Hatalmas lendülettel "ízekre szedettem" a  régi patikát, teljes átalakítás és felújítás után átköltöztem a balatonparti egyik patikánkból, Hajmáskér "falvára" a másik patikánkba. 

Miért csinál a patikus saját készítésű krémeket, amikor "Dunát lehet rekeszteni a kenceficékkel?"

Ha röviden akarok válaszolni, akkor a válasz: mert szeretem.

Ha objektíven akarok válaszolni, akkor azért, mert egyénreszabott kezelést biztosítanak az egyedi krémek, többféle tünetet is kezelhetünk egy készítménnyel és végül de nem utolsó sorban, tiszta gyógyszerkönyvi alapanyagokból készülnek.